Warm onthaal bevrijdingsvuur

| 8 May 2018 | 0 Comments

bevrijdingsvuur

Op 5 mei om middernacht werd bij Hotel “De Wereld” in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Een historische plaats, want hier werd in 1945 de capitulatie getekend en daarmee was in Nederland de tweede wereldoorlog voorbij. Nog jaarlijks wordt dit feit herdacht, in het bijzijn van een steeds kleinere groep veteranen, die het zelf nog hebben meegemaakt.

Ook is een jaarlijks terugkerend ritueel, dat het vuur uitgedragen wordt naar alle windrichtingen en door heel Nederland, door estafettelopers. Dit jaar was daar ook een team uit Luttenberg bij; uiteraard in het kader van het 700jarig bestaan, dat het dorp dit jaar viert.  Een groep van 22 personen, chauffeurs, verzorgers, fietsbegeleiders en lopers, leden van TopFit Salland, ging van start richting Salland, met als eindbestemming de thuishaven Luttenberg. Na een hele nacht lopen werd als eerste dorp van de gemeente Raalte Nieuw Heeten bereikt, daarna Heeten en dan richting Broekland, Lierderholthuis en Laag Zuthem. Heino was het volgende dorp en rond 12.00 uur bereikte de karavaan Raalte. Hier werd even halt gehouden, om samen met burgemeester Dadema een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument aldaar. Vervolgens naar Mariënheem en dan kwam Luttenberg , na 125 km, in zicht!

 

muziekkoepel

De atleten en hun helpers wordt een warm welkom bereid in de Butzelaarstraat, waar ze vanaf de Luttenberg afdalen in de versierde dorpskern. Bij de muziekkoepel wordt het vuur overgebracht naar de vuurplaats, waar het de hele verdere middag branden zal.

jeep2

 

Oude legervoertuigen omzomen het gezellige terras, waar genoten kan worden van diverse gevarieerde optredens. In dorpshuis Elckerlyc is een expositie van en over de V2 te bekijken. De mannen en vrouwen van TopFit Salland mogen nu uitrusten en terugkijken op een geweldige prestatie. Dank aan Vakgarage Mol, Autohopper Raalte (busjes) Fysiotherapie Salland (verzorging) en COOP Alfring ( krachtvoer)

Categorie: Algemeen

Geef je reactie