Vuurdoop van de buurtbus

| 21 February 2019 | 0 Comments

Door Daniel Harry Bartelds.

Op maandag 18 februari rijdt de buurtbus voor het eerst. De bus rijdt van Lemelerveld naar Luttenberg. Vandaar rijdt de bus door naar Raalte. De buurtbus rijdt omdat er vraag naar is. Ruim 70 vrijwilligers maken dit mogelijk.

Opstapplaats ‘Heuvelweg’
Tegen de klok van vijf over vier sta ik klaar om opgepikt te worden door de buurtbus. De coördinator – Ben van de Sligte – staat mij te woord bij het instappen, als de bus met enige vertraging arriveert. Hij vertelt dat ze wat opgehouden zijn. Een ‘journalist’ van de krant had de bus gemist en was de bus achterna gereden voor het maken van een foto.

De bus zit vol, eigenlijk kan ik er niet meer in. Ik vertel van de Sligte dat ik een verslag maak voor verschillende media en vraag of ik hem een paar vragen mag stellen en wat foto’s mag maken. Dat mag zegt hij, terwijl de bus vertrekt vertelt hij over zijn werk als coördinator. De bus kan maximaal acht passagiers vervoeren, het aantal mensen dat er nu ook in zit.  Bij de halte aan de Ter Borgweg stappen een aantal passagiers uit.

P1010730

Uitkomst
Eén van de passagiers die uit stapt, is een oma met kleinkind. Ze verteld dat ze erg blij is met komst van de buurtbus: “ Recentelijk heb ik te horen gekregen dat mijn rijbewijs niet verlengd wordt. Dit is voor mij echt een uitkomst, precies op het juiste moment. Nu kan ik toch samen met mijn kleinzoon op pad”.

Terwijl mevrouw Schiphorst vertelt over haar ervaring met de buurtbus voltrekt zich in de bus een ramp een zak formaat. De chiplezer waar de passagiers mee uit dienen te checken werkt niet. De coördinator van de Sligte heeft een lijst in handen met een aantal telefoonnummers. Hij kiest het nummer wat hij dient te bellen. De hele dag heeft alles prima gefunctioneerd. Nu valt het systeem uit…

Kinderziekten
Er is geen medewerker die van de Sligte te woord kan staan. Het geeft de chauffeur Jos Maatman de gelegenheid te vertellen waarom hij dit werk doet: “Ik deed al vrijwilligerswerk bij de voedsel bank en de Parabool. Toen ik hoorde dat er een buurtbus kwam wist ik meteen dat ik daar op wilde gaan rijden. Eén dag per week ga ik rijden. Ik vind dat echt heerlijk. Het contact met de mensen. Ik geniet hier echt van.” Terwijl Jos Maatman enthousiast vertelt is het technisch probleem inmiddels verholpen. De buurtbus kan haar weg vervolgen. Omdat de bus een behoorlijk oponthoud heeft gehad door de problemen met de ov-chipkaartlezer besluit ik uit te stappen. Dit omdat ik anders te laat op mijn volgende afspraak kom. Met de coördinator overleg ik dat ik de volgende dag mijn reis zal vervolgen. Hij bromt nog iets van “sorry kinderziekten”.

De volgende dag
Terwijl ik de achterdeur achter mij dicht doe, zie ik dat de buurtbus optrekt. Omdat ik nog mee wil met de bus, zet ik een sprint in en gebaar met mijn armen dat ik ook nog mee wil. In zijn achteruit kijk spiegel ziet de chauffeur mij. Hij stopt zodat ik alsnog in kan stappen. Dit keer zit Ton Schoorlemmer achter het stuur, samen met Jan Horstman rijdt hij dit blok. Elke vrijwilliger wordt voor een blok van drie uur ingepland. De chauffeurs wisselen bij garage bedrijf Ten Have in Lemelerveld die ook parkeerruimte beschikbaar heeft gesteld waar de buurtbus staat als hij niet rijd.

De chauffeurs vertellen dat ze hopen dat de tunnel onder de weg richting Lemelerveld eind dit jaar gebruik t kan worden. Althans de bouwer BAM heeft aangegeven dat ze verwacht dat de tunnel dan in gebruik genomen kan worden. De oversteekplaats dient tijdens de rit van Lemelerveld naar Raalte te worden overgestoken. Dit is een punt wat door de chauffeurs als een lastig punt wordt bestempeld in de route. Verder zijn er geen noemenswaardige obstakels in de route aldus de chauffeurs.

P1010732

Veiligheidsriem
In de bus zit op elke passagiers stoel een veiligheidsriem. Op mijn vraag wie er verantwoordelijk is voor het dragen van de riem zegt één van de chauffeurs: “ Dat vroegen wij ons ook af. Die vraag hebben wij dan ook gesteld. We krijgen daar nog antwoord op” Een woordvoerder van politie Oost Nederland zegt daar het volgende over: “Indien wij een chauffeur van de buurtbus staande houden en het blijkt dat een passagier geen gordel draagt dan krijgt de passagier – mits ouder dan 12 jaar – een boete. Zijn ze jonger dan 12 jaar dan krijgen de ouders de boete gepresenteerd.”

Gezinsuitje
In Raalte aangekomen stapt een gezin in de buurtbus. De moeder van het gezin vertelt dat haar vader vrijwilliger is bij de buurtbus. Vanmorgen zijn ze met haar vader vanuit Lemelerveld met de bus naar Raalte gegaan. Ze hebben er een uitje van gemaakt naar Zwolle. Hun zoon vindt reizen met de trein heel erg leuk. Zo konden ze het één met het ander mooi combineren.

De buurtbus is een aanwinst voor de regio. De vrijwilligers hebben er veel lol en plezier aan. De kinderziekten zijn er inmiddels uit. Volgende week beginnen de scholen weer. Dan wordt het vast drukker in de bus. Ook een keer ervaren hoe leuk het is met deze bus mee te rijden? Stap gewoon eens een keer in. Gewoon doen!

!

Categorie: Algemeen

Geef je reactie