Uitbreiding De Laarman nadert voltooiing

| 14 March 2019 | 0 Comments

Tot en met februari 2019 zijn er ongeveer 5.000 vrijwilligers-uren ingezet voor de nieuwbouw van museum De Laarman. Dat is te zien ook. Er staat al een prachtig gebouw. Het metselwerk aan de buitenkant is ingevoegd, de vensterbanken zitten erin, de roldeuren en de kozijnen met ramen zijn geplaatst. Deze week is begonnen met het leggen van de vloerverwarming.  Volgende week wordt de afdekvloer gestort. Tussen het metselwerk en het dak komen aan de voorkant dezelfde houten planken als aan de zij- en achterkant. Het herstel van de silotoren stond hoog op ons wensenlijstje. Gelukkig kunnen we nu zeggen: de toren wordt hersteld. Er komt een goede trap, de muren en het dak worden hersteld, verstevigd en geïsoleerd. Daardoor worden de twee ruimtes beter en veiliger toegankelijk. Op 6 april kunt u het resultaat van de bouwwerkzaamheden met eigen ogen zien tijdens het open huis van 14:00-16:00 uur.

2019-03-06 Vloerverwarming leggen 4

Het bouwen van het gebouw is één ding, maar er moet ook wat in het gebouw komen. Hoe groot en mooi de collectie gereedschappen en landbouw-machines ook is, bezoekers willen ook wat anders, ze willen vermaakt worden, ze willen iets leren, zien en ervaren. Er moet ook ‘reuring’ zijn. En het is lastig om dat zelf allemaal te verzinnen. Het boek ‘Van bord naar boer’ geeft een mooie richtlijn. Het ligt voor iedereen ter inzage bij de stamtafel.

2019-02-23 (2)

Hoe gaat dat eruit zien? We gaan het gebouw en de installatie beter in beeld brengen. We gaan de geschiedenis van het gebouw uitzoeken en er komt een beschrijving en filmpjes van het mengproces.

Er komen 5 thema-eilanden:
• Melk is goed voor elk (zuivel)
• Dagelijks brood (granen)
• Leg neer die bal! (vleesproductie en –verwerking)
• Eten voor je leven
• Vies!

Centraal komt een gedekte tafel en ernaast een herkenbaar icoon (zoals onze melkbare koe), een ontdek- en speel attribuut en er worden voorwerpen uit de museumcollectie bij gezet. Deze voorwerpen gaan we zoveel mogelijk uit de huidige collectie halen, zelf maken of via sponsoren aanschaffen. Daarnaast is er in de begroting rekening mee gehouden dat we materiaal moeten kopen. Op het wensenlijstje staan digitale ontdek-elementen. In de nieuwe inrichting komt veel, maar niet alles, van de oude collectie terug. De smederij krijgt er een eigen plek en ook wordt een oude timmerwerkplaats ingericht.

 

 

Categorie: Algemeen

Geef je reactie