Stichting Luttenberg Woont wil appartementen in Maria-Oord

| 26 September 2013

Of er een applausje vanaf kon. Theo Solen vroeg het woensdag aan een bomvol Elckerlyc nadat de plannen voor de toekomst van Maria-Oord bekend waren gemaakt. En er kwam applaus. Een heel hard applaus. De opluchting in het dorp lijkt groot nu een nieuwe stichting, Stichting Luttenberg Woont, Maria-Oord wil bewaren en wil ombouwen tot een appartementengebouw voor senioren. Dat schrijft het Weekblad voor Salland.

Maria-Oord zou zo plaats kunnen bieden aan tien appartementen. Maar dat is nog niet alles. Schuin achter het voormalige zorgcentrum, in het groen tussen Maria-Oord en het Gerrit Norpplein, waar nu nog een kippenhok staat, komt als het aan de stichting ligt een appartementencomplex van drie bouwlagen, dat plaats zal bieden aan nog eens negen appartementen.

Boven de avond zweefde een kleine maar. Want de plannen kunnen alleen doorgaan als de stichting de financiën rond krijgt. En hoewel er geen bedragen werden genoemd, lijken de plannen, na wat navraag, al snel tussen de drie en vier miljoen te gaan kosten. Maar er was ook te horen dat er concrete belangstelling is van externe investeerders. En het zou volgens geruchten in de wandelgangen ook zo maar eens kunnen dat enkele vermogende Luttenbergers Maria-Oord gezamenlijk aankopen.

Stichting Luttenberg Woont maakte bekend dat Zozijn vanaf 1 oktober voor de duur van circa 22 maanden in Maria-Oord zal trekken. Dit in verband met de verbouwingen van de locatie van Zozijn aan de Kemphaan in Raalte. De huuropbrengst gaat naar de Zorggroep Raalte, maar zo gauw de Stichting Maria-Oord over kan kopen, heeft zij recht op die huur. Zorggroep Raalte heeft daarbij haar medewerking toegezegd. Over de koop is een principeakkoord gesloten met de Zorggroep Raalte, de gemeente en SallandWonen.

Onrust

In september 2012 maakte Zorggroep Raalte bekend Maria-Oord te gaan sluiten. Het leidde tot grote onrust in Luttenberg. En niet alleen maar bij de bewoners. PB Luttenberg dook erop en startte met een werkgroep die plannen moest maken om Maria-Oord voor Luttenberg te bewaren. Al snel bleek dat drie in het dorp woonachtige ondernemers onafhankelijk van PB bezig waren met hetzelfde: Jos Blom, René Nijboer en Jan Jansman. De krachten werden gebundeld. Gezamenlijk met de drie genoemde Luttenbergers gingen Gerrold Hulsman (voorzitter PB), Theo Solen (die zich als betrokken zorgbestuurder bij PB meldde) en Peter Boksebeld (bouwkundig tekenaar) verder met de ontwikkeling van nieuwe plannen.

Aan Boksebeld die avond de eer om zijn ontwerp voor een toekomstig Maria-Oord te presenteren en natuurlijk haalde hij meteen de grootste zorg weg: aan de voorgevel wordt, in zijn plannen, niet getornd. De beide verdiepingen worden zo meteen vrijwel geheel in beslag genomen door appartementen, allemaal bereikbaar via een eigen voordeur. Langs de achterzijde van het gebouw komt een (al dan niet overdekte) galerij. De eerste verdieping zal ook bereikbaar zijn met een lift. Daarnaast blijft de huidige kapel bestaan en voorzien zijn plannen in enkele zorgruimtes en een gemeenschappelijke ruimte. De tien appartementen (beide verdiepingen vijf) krijgen allemaal een oppervlakte van circa 55 vierkante meter.

De appartementen in het volledig nieuwe complex achter Maria-Oord zullen allemaal 88 vierkante meter meten. Met de opbrengst van deze appartementen (in eerste instantie bedoeld voor 55-plussers) hoopt de stichting een stevige financiële basis voor de verwezenlijking van de plannen te krijgen. Solen liet zelfs weten mogelijkheden te zien voor nog eens vijf appartementen extra. ,,Dan gaan we uit van de landelijke statistieken over de bevolkingsontwikkeling.”

Schuilenburg

Er was nog een tweede maar. En wel voor de voormalige bewoners van Maria-Oord, die zijn verhuisd naar Schuilenburg in Raalte. Ja, misschien wordt het mogelijk dat ze terug keren naar Luttenberg, maar ze dienen er volgens Solen wel rekening mee te houden, dat ze dan hun zorgindicatie kunnen kwijtraken. Dus goed advies voordat er concrete stappen worden genomen, is broodnodig.

Bron: Weekblad voor Salland

Categorie: Algemeen, Plaatselijk belang

Comments are closed.