Video: Historisch motorgeweld op de Luttenbergring 1981

| 24 March 2013

Om het bestaan van Luttenberg als 175 jaar kerkdorp te vieren wordt ook stilgestaan bij de historie en de nostalgie van Luttenberg in de voorbij gevlogen jaren. Een evenement die volgens menig Luttenberger zeker niet mag ontbreken, zijn de befaamde races op de Luttenbergring. Luttenberg werd in het verleden omgetoverd tot een motorcircuit waar vele internationale motorliefhebbers hun eigen wereldkampioenen over het asfalt zagen ‘scheuren’. Luttenberg en de regio rondom Raalte kregen met dit evenement internationale allure.

Foto Snapshot video: De enorme mensenmassa op de Luttenbergring in 1981

Om een blik te werpen op hoe het vroeger was, is hieronder een filmpje uit 1981 te zien. De gigantische mensenmassa’s en de buitenlandse namen, waaronder befaamd 500cc coureur Marco Lucinelli, geven een goede indruk van het (inter)nationale podium dat Luttenberg in die tijden was.

Een stukje geschiedenis over de Luttenbergring
Op 11 juni 1967 organiseert de Raalter Automobiel en Motorclub (RAM) een motorwegrace op een kort en smal circuit dicht bij Raalte. In 1970 worden de Raalte Races verplaatst naar de Luttenbergring, die zo goed bevalt dat de races in 1971 al een internationale status krijgen. Bekende Nederlandse toprijders als Boet van Dulmen, Wil Hartog en Jack Middelburg trekken veel publiek. In 1970 probeert men het met autocross. Na enkele zeer succesvolle jaren bloedt de cross langzaam dood door een teruglopende belangstelling. De Raalte Races daarentegen worden steeds populairder. Bekende rijders uit de hele wereld komen naar de Luttenbergring. Na 1983 werd het door hogere gages steeds moeilijker om bekende rijders naar Raalte te halen en na enkele jaren met zeer weinig bezoek werd in 1989 besloten hiermee te stoppen.

De Stichting Wegraces op de Luttenbergring
In 1989 werd het een tijdje stil op de Luttenbergring. De toenmalige organisatie zag er door de veranderingen in het internationale racegebeuren geen brood meer in. In 1997 werd de draad echter weer opgepakt, niet in het laatst vanwege vele verzoeken vanuit de motorwereld. De toen opgerichte stichting besloot de races op de Luttenbergring weer nieuw leven in te blazen. Na een voorzichtig maar geslaagd begin verleende de KNMV de races op de Luttenbergring de ONK-status.

Maar in 2004 was dit allemaal alweer verleden tijd, wegens teruglopende bezoekersaantallen en nieuwe regelgeving van de Nederlandse motorsportbond. Aanleiding tot deze noodgedwongen stap was het besluit van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) de wedstrijden voor het open Nederlands kampioenschap (ONK) in een aantal klassen niet meer te laten verrijden op stratencircuits zoals de Luttenbergring. Het betreft met name de Supersport-600 en de Superstock klasse. Aan een lange race-traditie in Luttenberg kwam daarmee tot op de dag van vandaag een einde.

Tot op het moment dat Luttenberg haar 175 jarig bestaan als dorp viert….

Sie braant… weer vanaf 2013

In 2013 bestaat Luttenberg 175 jaar als kerkdorp. Het jubileumjaar staat bol van activiteiten voor jong en oud. Een herbeleving van de fameuze Raalter wegraces op de Luttenbergring in demovorm hoort daar volgens de organisatie van 175 jaar kerkdorp ook bij. Om de oude tijden enigszins te doen herleven is in het weekend van 11 mei een motorweekend georganiseerd. Naast de autorodeo zal Stichting Aanvullende Motorsport (SAM) een demorace organiseren op het circuit met medewerking van diverse Luttenbergse personen en verenigingen.

Gerard Lammers die ook in deze werkgroep zit zegt hierover: “Twee bikkels uit Luttenberg, Herman Logtenberg en Theo Olde Hensken, namen het initiatief. Zij informeerden bij ‘de SAM, of het mogelijk was om tijdens “Luttenberg 175 jaar Kerkdorp’ de wegraces op de Luttenbergring nog éénmaal in ere te herstellen. En ja, ‘It giet oan’!” Gerard vertelt verder: “De rijrichting is tegen de klok in. Vroeger in de jaren zeventig reden ze met de klok mee. Bij de herstart eind jaren negentig werd er tegen de klok in gereden. De twee chicanes uit de jaren 90 worden weer in ere hersteld”.

Hoofdsponsor demorace Luttenbergring:

Subsponsor demorace Luttenbergring:

Subsponsordemorace Luttenbergring:

 

 

Categorie: 175 jaar Kerkdorp, 1980 - 1989, Algemeen

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. JJ says:

    Stik, heeft mijn vrouw net een dagje weg gepland op deze dag.