Maria van Luttenberg 3

| 29 November 2016

Vandalisme

grot2

In januari 1995 viel de Grot ten prooi aan vandalisme. Rondom de Grot lagen de restanten van oudejaarsvuurwerk en de verlichting rondom het Mariabeeld had het moeten ontgelden. Pastoor Scholten sprak er schande van. Het kapelletje in Pastoorsbos was een jaar eerder ook al doelwit van vernielingen door een groep jongeren. “Plaatsen die voor veel  Luttenbergers een bijzondere gevoelswaarde hebben. De grot is in 1915 niet zomaar gebouwd en de verlichting is aangelegd voor de behouden thuiskomst van de Luttenbergse soldaten uit Indonesië”, aldus de teleurgestelde pastoor. Onder het pastoraat van pater Scholten heeft Maria even haar beschutte plekje in de nis verlaten, omdat deze pastoor het witstenen beeld heeft laten beschilderen in de kleuren van het Mariabeeld in Lourdes. Maria kreeg er een kleur van.

In 1997 was de Grot weer  toe aan een opknapbeurt. Het dak moest waterdicht worden gemaakt, de hele buitenkant moest van een waterafstotende  coating worden voorzien en het ijzeren hek werd roestvrij gemaakt en opnieuw geschilderd.

Daarna hebben jarenlang buurtbewoners, waaronder Antoon Vrielink en Jan Heuven  ( voor oudere Luttenbergers heet hij Jan van Harms Tone) de Grot en de omgeving van de Grot schoongehouden en in de herfst het vele blad verwijderd. De Grot met Maria moet er immers mooi bijstaan. Sinds een paar jaar heeft de gemeente een grijze ijzeren zitbank voor de Grot geplaatst en er een te grote  afvalbak naast geplaatst. Lelijk maar wel hufterproof. Het ijzeren hek zit echter wel altijd op slot om ongenode gasten te weren.

 

grot3

 

Nog niet zo lang geleden was de Grot het decor voor een heuse videoclip. De Sallandse rockers van Bökkers maakten een clip voor het nummer “Het is oe moeder niet”,  nog terug te bekijken op YouTube. Of ze hiermee Moeder Maria op het oog hadden is niet helemaal duidelijk, maar een feit is wel dat de basgitarist van deze band een Mariabeeld in de etalage van zijn retrowinkel Grotzooi heeft staan, op de plaats waar zijn vader jaren eerder fietsen verkocht. In hetzelfde gebouw dreef Jan Arents vroeger hotel-café De Grot annex schildersbedrijf en daarvoor had Dijkman op deze plek zijn kruidenierswinkel.

Inmiddels heeft de Grot ook de status van rijksmonument gekregen en daar mag Luttenberg zuinig op zijn omdat dit één van de twee rijksmonumenten is dat het dorp rijk is. Het andere rijksmonument is het voormalige 18de -eeuws jachthuisje in De Boerschop. De trots van Luttenberg wordt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed omschreven als een “kunstmatige rotspartij ”en gewaardeerd “ als een bijzonder element in de katholieke geloofsbeleving” in Salland. Ook zonder Rijkskeurmerk zijn de Luttenbergers trots op hun rots.

Maria van Luttenberg 100 jaar

grot1

Op zondag 11 oktober 2015 werd in de kerk 100 jaar Lourdesgrot herdacht met een speciale Mariaviering onder leiding van “de pastoor uit Raalte” Jan Verweij. In zijn preek gaf de pastoor aan dat er in het katholieke leven van de afgelopen eeuw veel veranderd is, “maar de grot heeft alle veranderingen doorstaan.”  Na afloop  van de kerkviering liepen de kerkgangers samen onder aanvoering van muziekkorps De Bergklanken over het processiepad naar de Grot, geflankeerd door witgele wimpels. De vijf kerkkoren hadden de voorgaande weken vele Marialiederen ingestudeerd en dat was goed te horen. Het was een mooie heldere herfstdag, maar de winterjassen moesten wel aan. Het blad aan de bomen begon al te verkleuren. Maria zag en hoorde het kerkvolk vanuit de verte aankomen. Herinneringen aan het Rijke Roomse Leven kwamen weer naar boven.

Luttenberg is minder kerkelijk geworden en het geloof steeds meer een individuele aangelegenheid. De kerk stroomt alleen nog vol bij een avondwake als de dorpsgemeenschap massaal afscheid neemt van een overleden dorpsgenoot. “Zie moss’n achter in de kerke stoan.” Het rooms- katholicisme is veel minder geworden. Drie jaar geleden nam Luttenberg afscheid van zijn laatste eigen pastoor Geert Scholten en is de parochie van de Heilige Cornelius een locatie geworden van de parochie Heilig Kruis zoals dat ook meer dan 180 jaar geleden het geval was. Geert Scholten was al jaren eerder pastor geworden van buurtparochies en niet meer exclusief voor Luttenberg werkzaam. Jaren geleden is Het Parochiehuis omgebouwd naar gemeenschapscentrum Elckerlyc en de lagere school heet al lang geen H. Aloysius meer. Elke week ligt nog wel “het parochieblaadje” met kerk- en dorpsnieuws op de deurmat, maar het heet al tientallen jaren Alleman.

Op 11 oktober 2015 stonden weer vele Luttenbergers bij de Grot om het eeuwfeest te vieren. Het ijzeren hek ging open en er konden kaarsjes worden aangestoken bij Maria. De Grot was feestelijk versierd met witgele wimpels en prachtige bloemstukken in dezelfde pauselijke kleuren.  Ieder van de aanwezigen keek nog even omhoog naar Onze Lieve Vrouw van Lourdes en had er zijn eigen gedachten bij.

Al honderd jaar ziet Maria met een milde glimlach het Luttenbergse leven aan zich voorbij trekken. Ze heeft veel gezien, maar als ze zou kunnen praten zou ze in al haar wijsheid waarschijnlijk haar mond houden en denken “Leer mij de Luttenbergers kennen!”  Ze heeft deze weerbarstige bevolking in haar hart gesloten en voor dit volk is Maria al honderd jaar hun dorpsgenoot, waar je van af moet blijven. Pastoor Verweij gaf Onze Lieve Vrouwe van Lourdes op zondag 11 oktober 2015 de pastorale eretitel  “Maria van Luttenberg”  en zo komen de Luttenbergers aan hun bijnamen. Ave Maria.

Hennie Vrielink

Categorie: 175 jaar Kerkdorp, Algemeen, Historisch Archief

Comments are closed.