Over Luttenberg

Luttenberg Parel van Salland: Vol activiteit, historie en cultuur!

Luttenberg is een dorp in de gemeente Raalte in de provincie Overijssel. Eind 2003 telt het dorp 2256 inwoners. Pal ten zuiden van Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied met overwegend bos en een paar heideveldjes. Het is een kleine stuwwal met een top van 31 meter boven NAP. Het is een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug.

 

Oorsprong

Lang geleden is Luttenberg een eenzaam, onherbergzaam en heuvelachtig gebied. Lutten is mogelijk verbasterd van Lotten, dat ‘eenzaam oord’ betekent. In de loop der tijd raakt het gebied bewoond. Al in de 14e eeuw bestaat er een havezate met de naam Luttenberg. De oude boerderij De Elskamp stamt al uit 1678. De bouw van een kerk in 1834 is het begin van de ontwikkeling van het dorp Luttenberg. In 1904 wordt de huidige kerk van de parochie Heilige Cornelius aan de Butzelaarstraat gebouwd. Luttenberg is uitgegroeid tot een levendig dorp met een erg actief verenigingsleven en een bevolking die zich graag voor de leefbaarheid van dit dorp inzet.

Voorzieningen

Het aanbod van woningen en winkels voldoet aan de lokale behoefte. Luttenberg heeft een basisschool, sportpark en er is een medischcentrum te vinden, met een huisarts, apotheek, fysiotherapeut en verdere voorzieningen. Het is een dorp met actieve verenigingen. Naast een handbal- en voetbalvereniging zijn er diverse andere sportverenigingen en een openluchtzwembad. Ook paardenliefhebbers komen aan bod bij de plaatselijke manege. Luttenberg heeft een muziek- en toneelvereniging, die voorstellingen houdt in het gemeenschapshuis Elckerlyc of in het amfitheater aan het Kerkepad.

Centraal in het dorp staat de katholieke kerk ‘Cornelius’ en aangrenzend het dorpshuis ‘Elckerlyc’, waarin jong en oud elkaar ontmoeten en hun activiteiten kunnen uitvoeren.

Camping, horeca en bezienswaardigheden!

In de buurt van het dorp zijn verschillende recreatieve voorzieningen zoals het gelijknamige recreatiepark dat onder andere bestaat uit een camping en een bungalowpark. Ten zuidoosten van het dorp ligt het stratencircuit de Luttenbergring. Van 1971 tot 1989 is het circuit gebruikt voor  internationale topwedstrijden in motorraces. In Luttenberg is ook het Landbouwmuseum De Laarman gevestigd. Een uniek museum over de historie en toekomst van de agrarische sector en voedselproductie met ambitieuze plannen voor de toekomst. Ook bevindt zich in Luttenberg het klompenatelier Dijkman, waar op oude ambachtelijke manier klompen gemaakt worden. Midden in het dorp staat een Mariagrot die gebouwd is in 1915. Daarnaast kent het dorp twee levendige horecazaken die zich actief inzetten voor diverse activiteiten in het dorp. Ook loopt de Landelijke fietsroute 15 Boerenlandroute door het dorp.

Cultuur en Festiviteiten

Luttenberg staat naast haar landbouw en historische inslag ook bekend om haar muzikale invloed. Op het gebied van rock ’n roll wordt Luttenberg ook wel het ‘Volendam van het oosten’ genoemd. Vele bands hebben hier hun oorsprong. Ook streektaal gebonden artiesten komen hier vandaan. De bekendste is het duo Höllenboer, dat in 1995 een landelijke nummer één-hit heeft met Het Busje Komt Zo.

Luttenberg kent een aantal festiviteiten die in de zomermaanden plaatsvinden. Het Luttenbergsfeest dat gevierd wordt in de maand augustus, met als hoogtepunt op de zondagmiddag het ‘Zwientie tikken’, bestaat uit een kermis en allerlei activiteiten op de kerkweide, zoals het gatgraven, de kalverkeuring et cetera. Daarnaast zijn er tijdens twee feesttenten voor muzikale uitspattingen. Andere jaarlijks terugkerende festivals zijn het straatkorenfestival ‘Het Muzikale Landleven’ in juni en het popfestival Lil’hill in juli.

Openlucht theater

Luttenberg heeft een eigen openluchttheater Het Lommerrijk, dat verscholen ligt in het bos achter de kerk. Hier worden regelmatig concerten en voorstellingen gehouden.

Mariagrot

Bekend in Luttenberg is de grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. In het begin van de twintigste eeuw bouwen inwoners van Luttenberg deze nabootsing van de Mariagrot in Lourdes. Later groeit deze bidplaats uit tot monument. De Lourdesgrot staat aan de rand van de kerkweide en is een herinnering aan de oorlogsslachtoffers uit het dorp.