Luttenberg – 10 April 2020 – 75 jaar bevrijd

| 26 September 2019 | 0 Comments

De oorlog van 1940-1945 zal nog vele herinneringen oproepen bij de ouderen uit Luttenberg. Een situatie, die de meeste Luttenbergers geboren na de 2e wereldoorlog zich nauwelijks kunnen voorstellen. Het waren moeilijke jaren, welke haar sporen hebben achtergelaten in ons dorp. Niet voor niets heeft mijn moeder vele malen tegen ons, als kinderen gezegd: Laten we hopen, dat er nooit weer een oorlog gaat komen. Het is daarom ook van belang, dat we onze bevrijding steeds opnieuw blijven herdenken en ons weer eens bewust realiseren, dat we nu in vrijheid kunnen leven.

Wat zou het mooi zijn, als we dit in 2020 gaan herdenken. Op Paaszaterdag 11 April 2020. We zouden een fietstocht kunnen maken voor de middag naar alle plaatsen in Luttenberg, die een belangrijke rol hebben gespeeld in deze 2e wereldoorlog. Hierbij kunnen ooggetuigen of andere personen iets vertellen, wat er zich op die locatie heeft afgespeeld en/of welke personen hier bij verongelukt zijn tijdens of bij de bevrijding van Nederland, o.a. bij de ramp met de V2 en de verschillende vliegtuigcrashes, die in Luttenberg plaats vonden.

Holten-Rijssen_April_1945

In de morgen van 10 April 1945 kwamen vanuit Haarle Canadese verkenningsvoertuigen richting dorp met voorop de tankcommandant met een grote verrekijker en naast hem een grote mitrailleur. Vervolgens kwamen ook de  tanks en overige voertuigen ons dorp binnen en sloegen hun kamp op ten noorden van Luttenberg. De contacten met “Keep them Rolling“ zijn reeds gelegd, samen met Haarle-Heeten-Raalte en Mariënheem om die dag naar Salland te komen. Dit kamp zouden we nu ook in 2020 kunnen opzetten in de Kerkweide  In en rond een grote legertent kunnen we dan vele voorwerpen laten zien, die een rol hebben gespeeld rond de bevrijding. Wij zouden een podium kunnen maken bij ons gemeenschapscentrum Elckerlyc , waarop bijvoorbeeld vanaf 15.00 uur muziek wordt gemaakt en feest wordt gevierd om de bevrijding uit 1945 weer opnieuw te beleven. Misschien kunnen we dan ook zorgen voor eten en drinken, zoals dat in die jaren de gewoonte was.

Tijdens het bevrijdingsfestival in ons jubileumjaar 2018 was het op die zaterdagmiddag ook erg gezellig met al die muziek uit eigen dorp. En mogelijk met een passende entourage met boerenwagens en paarden, zoals ook in 1945, toen heel Luttenberg uitliep. Hedendaagse muziek, maar vooral ook muziek uit de jaren 40 en 50. En misschien komt iedereen wel in kleding uit die jaren.

Schermafbeelding 2016-05-04 om 15.43.05

Het lijkt me fantastisch om “Luttenberg 75 jaar bevrijd “ te vieren, met alle Luttenbergers van jong tot oud. Bovenstaand zomaar enkele ideeën , maar ik zou deze dag graag samen met meerdere Luttenbergers willen organiseren. Wie voelt zich geroepen om zijn of haar steentje hieraan bij te dragen ? Wellicht zijn er ook bestaande besturen of stichtingen, die willen aansluiten. Graag even een reactie naar ondergetekende.

Uw reactie graag naar : h.holtmaat@outlook.com of tel.06-51062968.

Met vriendelijke groet
Henk Holtmaat

Categorie: Algemeen

Geef je reactie