Uit de oude doos: ‘Luna’, vluchteling en linksbuiten in Luttenberg

| 20 November 2015
Luna (staand, tweede van links)

Luna (staand, tweede van links)

Vluchtelingen zijn van alle tijden. Met de Chileen ‘Luna’, die in 1980 in zijn vlucht voor dictator Pinochet in Luttenberg verzeild raakte, blikten we tijdens het WK voetbal vorig jaar terug op de interland Luttenberg-Chili op 27 mei 1992, op het Luttenbergse sportpark. Dit was het verhaal, over integratie en sport als bindmiddel.

‘Ze zullen toch niet gaan verliezen?’ Eugenio ‘Luna’ Cifuentes vraagt het zich angstig af wanneer de teams even voor 19.00 uur het veld betreden. Het eerste voetbalelftal van SDOL treedt vanavond aan tegen de jeugd van Club Deportivo Universidad Católica de Chile, de rijkste club van Chili en zesvoudig landskampioen. De Luttenbergers zijn echte mannen, zeker vergeleken met de pubers uit Chili. Stuk voor stuk kijken de ze hun Chileense opponent ruim over het hoofd, het lengteverschil is dikwijls meer dan een kop. Het is niet de eerste zorg die de in Raalte woonachtige Chileen die dag heeft. Als tolk van de Chileense jeugdspelers is hij verantwoordelijk voor het treffen en tot op heden loopt alles gesmeerd. Na het bezoek aan de klompenmaker vanmiddag had hij een simpele broodmaaltijd geregeld voor de jongens, in de sportkantine aan de Heuvelweg. Kaas, ham en melk. Heel veel melk hadden zijn landgenoten gedronken. En ze hadden hun ogen uitgekeken. Eerst die wonderlijke klompen, door Bernard Dijkman uit één simpel houtblok vervaardigd. En nu dit sportpark: twee velden, groen en glad als een biljartlaken. Dat kennen ze in Chili alleen bij de grootste en rijkste clubs. Die mannen uit Luttenberg zullen wel wat kunnen, vertrouwen de spelers hun tolk toe wanneer ze met hun warming-up bezig gaan.

Pelé’s sprongkracht
Luna heeft andere zorgen. Het is een zonovergoten woensdagavond, die avond voor Hemelvaart. En tien minuten voor aanvang van de wedstrijd is er geen publiek te bekennen. Heeft hij hier zijn nek voor uitgestoken? Al twaalf jaar voetbalt hij in Luttenberg. De vluchteling voor het regime van Augusto Pinochet kwam hij in 1980, samen met zijn vrouw, na diverse omzwervingen in Luttenberg terecht. Het stel betrok het kokshuisje achter Horlogerie Boertie, in de gelijknamige bocht die de Luttenbergerweg en de Harmelinkstraat met elkaar verbindt. Daar verschenen al snel enkele mannen van de plaatselijke voetbalvereniging aan zijn deur: of Luna geen zin had om voor SDOL te voetballen. Hoewel hij geen natuurtalent is, is het voetbal hem met de paplepel ingegoten. Van kinds af bezoekt hij de wedstrijden van Naval, de club waar zijn vader en ooms speelden. Hoofdklasse amateurs, net onder het professionele niveau. In Santiago zag hij Pelé eens spelen. Diens sprongkracht, tot schouderhoogte van zijn directe tegenstander, is hem altijd bijgebleven. Dus ja, waarom zou hij niet gaan voetballen? Als linksbuiten, want daar kan hij niet veel verkeerd doen. Bij zijn debuut scoorde hij twee keer, al verstond hij geen woord van wat zijn medespelers hem toeschreeuwen.

Dat was twaalf jaar geleden. Inmiddels woont het gezin Cifuentes in Raalte, maar trouw fietst Luna nog elke zondag naar Luttenberg voor zijn wedstrijd bij de veteranen. Fanatieke mannen, die het vooral van inzet moeten hebben. En gezelligheid, na de wedstrijd. Als Luna tijdens zo’n nabespreking tussen twee biertjes door voorzitter en teamgenoot Herman Holtmaat vertelt over zijn vrijwilligerswerk als vaste tolk en gastouder van het Chileense jeugdteam bij het jaarlijkse jeugdtoernooi van Daventria, daagt de voorzitter hem uit. ‘Haal ze maar eens naar Luttenberg’, roept Holtmaat. ‘Vinden we hartstikke mooi hier.’ Vier maanden geleden begon Luna lijntjes uit te gooien bij Daventria en verdraaid, na wat over en weer gebel krijgt hij het voor elkaar.

krantartikel 2
Onhoudbaar
Hier staan ze dan, ‘zijn’ Católica, in Luttenberg. Met coach Carballo, die jaren in de Spaanse Primera Division speelde voor Cadiz. En nu is er niemand. Vlak voor het beginsignaal van scheidsrechter Herman Heuven stroomt het sportpark ineens vol. Rondom het veld staat het plotseling vol met nieuwsgierige Luttenbergers, benieuwd naar die ploeg die in het Sallands Dagblad vergeleken werd met Ajax en Feyenoord, en die ‘ongetwijfeld voor oogstrelend voetbal zal gaan zorgen’. SDOL’s 25-jarige linkshalf Martin Dijkman, zoon van de eerder bezochte klompenmaker, las dezelfde krant en is minstens zo nieuwsgierig. Aan Luna gaat de wedstrijd grotendeels voorbij; hij is zo nerveus dat het niet beklijft. En ook Martin krijgt het amper mee, terwijl hij er toch middenin staat. Maar technisch, tactisch, conditioneel; op alle fronten zijn de Chilenen hun gastheren de baas. ‘We worden helemaal weggetikt’, constateert Martin al snel. ‘Dit wordt 15-0.’ En inderdaad, Católica loopt in een mum van tijd uit. Zeker wanneer de hulptrainer en oud-international Prieto nog invalt, op prachtige wijze het spel naar zijn hand zet en uiteindelijk nog een vrije trap onhoudbaar binnen trapt.
krantartikel 1
Gastvrijheid
De uiteindelijke uitslag van 2-6 is een milde afspiegeling van de verhoudingen. Maar het stemt tot tevredenheid. Bij de Luttenbergers, bij het publiek en bij Luna en zijn landgenoten. Terwijl de spelers na het douchen langzaam de kantine binnendruppelen, staat Luna aan de bar. Uitgeput is-ie. De Nederlandse taal blijft, na al die jaren, nog steeds lastig. Het constante schakelen tussen Chileens en Luttenbergs valt hem zwaar. Maar zijn vertaalwerk zit er bijna op; hij bestelt een welverdiend biertje. Nu de spanning van de dag eraf is, kan het. De trainer van Católica wil de menigte nog toespreken. ‘Bedankt Luttenbergers,’ tolkt Luna. ‘Voor de bijzondere gastvrijheid die ons vandaag ten deel is gevallen.’ Nogmaals bedankt hij de klompenmaker voor de bijzondere demonstratie en de klomp met inscriptie die het team meekreeg als aandenken. In ruil biedt hij SDOL een clubvaan aan, waarna de inmiddels volgestroomde tafel vol Luttenbergse voetballers luid applaudisseert en een nieuw blad bier laat aanrukken. De gasten zitten aan een andere tafel, met ieder een groot glas melk voor zich. De Luttenbergers tikken Luna nog even aan: ‘Rare jongens hoor, die Chilenen.’

Categorie: 1990 - 1999, Algemeen, Sport

Comments are closed.