Lezingen op historische locaties

| 4 May 2018 | 0 Comments

Luttenberg viert feest. Immers, 700 jaar geleden, in 1318, werd het voor de eerst genoemd in een Middeleeuwse oorkonde. Luttenberg kent een opvallend rijke geschiedenis. In 1834 bouwden de boeren uit Luttenberg en Achter Linderte hun eerste kerkje op een stuk veldgrond gelegen tussen de Boerschop en landgoed De Elskamp. Tegenover het kerkje werd het Kerkenhuis gebouwd, waarin direct een kroeg werd gevestigd. Al snel daarna werd op de berghelling in de buurt van de kerk een molen gebouwd en de eerste mulder was tevens boer en bakker. De smid liet niet lang op zich wachten en ook kwam er een kruidenier en kleermaker in de kerkenhoek. Begin twintigste eeuw was de kerkenhoek een compleet dorp geworden met vele neringdoenden.

Woensdag 16 mei, de 2de lezing: “De kerkenhoek vanaf 1834” door Hennie Vrielink.
Locatie: Zaal Spoolder, Butzelaarstraat 27
Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30, pauze +/- 20.30, einde 21.00 Toegang is gratis.

Café en Zalen Spoolder
Deze locatie heeft een lange geschiedenis in de Kerkenhoek van Luttenberg. Er zijn vele borrels met suiker gedronken. Eind negentiende eeuw begon Johannes Wispels hier zijn dorpsherberg. Na zijn overlijden in 1888 trouwde zijn weduwe met Cornelis Boers. Er werd toen gesproken over het koffiehuis van Boers. Daarna nam Jan Wispels Café Bergzicht over. Hij trouwde in 1914 met Johanna Wieferink en ze kregen vijftien kinderen. Zoon Hein Wispels, beter bekend als Kokkies Hein werd op 18-jarige leeftijd caféhouder, maar de Kökkies hadden daarnaast ook nog een boerderij en kruidenierswinkel. Inmiddels is deze horecavoorziening al sinds 1989 in handen van de familie Spoolder.

kokkieshein

Deze lezing wordt verzorgd door Hennie Vrielink. Zijn inleidingen zijn terug te vinden in het boek “Leven rondom de Berg. Geschiedenis van Luttenbergers”. Dit boek verschijnt 30 juni (officiële presentatie in aanwezigheid van Bisschop Eijk, Burgemeester Dadema, Höllenboer e.a.) en is een uitgave van de Stichting Luttenberg 700. Prijs tot 31 mei € 24,95. Daarna € 29,95 95 zie www.parelvansalland.nl

Categorie: Luttenberg 700

Geef je reactie