Ingezonden brief Raalte Natuurlijk

| 9 March 2018 | 0 Comments

Bejaardenhuizen waren zo gek nog niet

De tijd is rijp voor de terugkomst van bejaardentehuizen, vindt Raalte Natuurlijk. Die zijn tien jaar geleden opgeheven omdat ouderen langer thuis moesten blijven wonen. Nu die verandering is doorgevoerd trekt Raalte Natuurlijk de conclusie: laten we eens na gaan denken over bejaardentehuizen 2.0.

pb green markerting

Sinds tien jaar geleden moeten ouderen veel actiever zelf in hun zorg voorzien, de overheid trok zich terug. Ouderen werden voortaan pas opgenomen als ze eigenlijk al met een been in het verpleeghuis stonden. Bejaardentehuizen verdwenen.

We vinden het een uitdaging opnieuw na te denken over bejaardentehuizen, maar dan nu met die eigen verantwoordelijkheid van ouderen erbij. Stimuland deed recent onderzoek naar de mogelijkheden, Maria Oord in Luttenberg was daar bij betrokken, dus we hebben in onze gemeente al een interessant voorbeeld. We zien goede kansen ook in de andere kernen bejaardentehuizen 2.0 te realiseren.

Zolang mogelijk thuis blijven wonen kan natuurlijk ook in een setting van zoals vroeger een bejaardentehuis was opgezet. Samen met de gemeente is dat haalbaar, zegt Stimuland. Wij willen daarbij ook nadenken over tijdelijke opname, vakantieopnames, periodieke dagopvang, nachtopvang, duobedden, al naar gelang daar behoefte aan is. Dat maakt het leven een stuk prettiger voor de oudere én de mantelzorger.

Categorie: Algemeen

Geef je reactie