Het Middeleeuws Festijn in Luttenberg

| 13 October 2018 | 0 Comments

We gaan met z’n allen 700 jaar terug in de tijd. Luttenberg in het jaar 1318… Op 27 oktober is het exact de datum dat “Luttenbergh” voor het eerst opgetekend werd in een ambtelijk document. Edelen te paard, boeren met karren en kruiwagens, huisvrouwen met mutsen en schorten, jongens en meisjes die tollen en hoepelen. Bedelaars die vragen om een stuk brood, marskramers die hun waren verkopen. In de taveerne kun je zelfgebrouwen bier kopen. Dat varken aan het spit ruikt heel lekker! Een kruidenvrouwtje heeft een middeltje tegen kiespijn. Grootmoeder spint garen aan het spinnewiel. Op de markt koop je potten, kaarsen en manden. De smid smeedt het ijzer op het vuur. Zwervers zoeken een plekje in het bos. Stropers, rattenvangers en struikrovers maken de wegen onveilig. In het hospitaal liggen de zieken, zal de pest wel weer overgaan? Soldaten trekken door het dorp en houden iedereen aan die ze verdacht vinden. Reizigers lopen over het handelspad van de Boerschop over de berg naar het dorp.

De edelen gaan om 10 uur naar de kerk, om in de mis met zang en hoorngeschal hun jachtpaarden en honden te laten zegenen. Bij het uitgaan van de kerk schenken ze aalmoezen aan armen en behoeftigen. Daarna worden de paarden opgezadeld en vertrekken ze voor hun drijfjacht over de Luttenbergse velden. Uren later komen ze moe en afgepeigerd weer stapvoets door de Butzelaarstraat terug. In de kerkweide zien we een echte nederzetting met originele tenten, werktuigen en dagelijkse bezigheden, bewoond door enkele gezinnen die zo de geschiedenis levend houden.

Ook zijn er middeleeuwse sportieve krachtmetingen te bewonderen, door sterke kerels die misschien wel ridder, in elk geval schildknaap willen worden. Bang voor de witte wieven, die over de heidevelden op de berg dwalen, zijn ze niet! En anders kun je je nog altijd moed indrinken in de taveernes en herbergen. In het Pastoorsbos is een herberg van twijfelachtig allooi; daar schijnen ook deernes van lichte zeden te werken…. Op het kerkplein houdt de schout een oogje in het zeil, de beul en zijn knechten hebben dieven en klaplopers betrapt: dat gaat ernstige gevolgen hebben. Een executie; de hand waarmee gestolen is wordt eraf gehakt. Maar als je op het goede pad wilt blijven, kun je een aflaat kopen, je zonden zijn dan afgekocht en je komt gegarandeerd in de hemel. En met die dukaten koop je natuurlijk ook een heerlijke pot bier, een kop dikke soep met oerbrood of een roemer wijn!

Hoort, zegt het voort, boeren, burgers en buitenlui: welkom in het Luttenbergh van 1318, van 10 tot 18 uur op 27 oktober 2018! Parkeergelegenheid staat aangegeven. Unieke middeleeuwse wandeling; 2,5 km lengte. Ruim 200 spelers en figuranten. Toneel en vermaak. Muziek, koren, doedelzak. Eten en drinken. Kinderspeurtocht.

Entree € 5, kinderen tm 12 jaar: € 2,50. Middeleeuws verklede kinderen gratis entree!
Tickets aan de kassa of via www.hoftheater.nl

Categorie: Algemeen, Cultuur

Geef je reactie