Een nieuw Luttenbergs volkslied ?? !!!

| 21 February 2017

 

volklied2

Het bekende “Rust heerst over onze velden…..” klinkt al vele jaren bij feesten en vieringen in onze Parel van Salland.

Het volkslied is destijds ter gelegenheid van Luttenberg 150 jaar kerkdorp in 1988 gecomponeerd door Rudy de Heus en op tekst gezet door Theo Kemper, nog steeds hulde aan beide heren!  Een klassieke, nogal kerkelijke melodie met gedragen en verouderde woorden zoals: “onze stee” en het “kleppende klokje”. Het refrein gaat over de rust die over onze velden heerst en over hoe tevreden we zijn in onze Parel van Salland. Dat laatste is natuurlijk nog steeds van toepassing, maar of het nu zo rustig is? Er gebeurt juist heel veel!

Is het daarom niet eens tijd, om een nieuw, fris, eigentijds lied te bedenken?  Het feestjaar 2018 is daarvoor een uitgelezen gelegenheid. We roepen bij deze creatieve Luttenbergers op om eens te denken over een nieuw lied, dat bij feesten en officiële samenkomsten in ons dorp gebruikt kan gaan worden. Vrees niet, we willen het oude lied niet meteen in de prullenbak gooien, maar toch de mogelijkheid bieden om een nieuw alternatief muziekstuk met tekst in taal van deze tijd te gebruiken. Zo’n nieuw volkslied zou ook prima in het dialect kunnen, juist om te benadrukken dat we trots en , zoals de Belgen zeggen: fier op onze Parel van Salland zijn.

Hoe moet dat nieuwe lied er uit zien? Misschien mooi om wel een refrein aan te houden, want herhaling is zingt makkelijk. Twaalf coupletten is dan weer niet nodig. Krachtige, vrolijke melodie (die ook goed door de Bergklanken te spelen is), sterke tekst, handelend over de (aantrekkings)kracht van onze gemeenschap, als het kan met een beetje humor?

Dus, beste Luttenbergers, laat je dichtader eens stromen, maak een mooi lied, componeer (of laat een musicus dat doen) er een vlotte melodie bij en lever het in bij het bestuur Luttenberg 700. De maker(s) van het winnende lied krijgt of krijgen eeuwige roem en een leuke attentie!

 

luttenberg700

Categorie: Algemeen

Reacties (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marcel says:

  Luttenberg kent sinds de viering van het 150-jarig bestaan een eigen volkslied.
  Meerdere malen per jaar wordt het gespeeld en gezongen. Jongeren zingen het refrein regelmatig in de discobus richting Lemele, ook al gaat de tekst niet meer over het huidige, moderne Luttenberg. Maar wel een lied dat hoort bij Luttenberg.
  Nu is het bestuur van Luttenberg 700 op zoek naar een nieuw volkslied, omdat het huidige lied verouderd zou zijn.
  Maar een volkslied ruil je niet in. Dat is nu eenmaal gekozen en hoort bij je cultuur en identiteit.
  We ruilen ook niet het Wilhelmus in, hoewel dat lied gaat over de tijd dat Nederland bij Spanje hoorde.
  Afblijven dus van ons eigen Luttenbergs Volkslied.

 2. Jenneke van Doesburg says:

  In onze oproep over een mogelijk nieuw volkslied staat duidelijk: we gooien het huidige volkslied zéker niet in de prullenbak! Maar de vraag is; kan er een vlot, eigentijds lied náást het bestaande lied bedacht worden?
  Het Wilhelmus schaffen we niet af, maar er is wel een modern koningslied gedicht en gecomponeerd. Met welk doel? Om meer mensen aan te spreken. Diezelfde gedachte speelt ook hier!

 3. Marcel says:

  Het Koningslied is een jubileumlied en dat is wat anders dan een nieuw volkslied. En onderstaand citaat uit jullie persbericht op Salland Centraal spreekt toch echt over een nieuw volkslied:

  “…Ze zien het feestjaar 2018 daarom als uitgelezen moment voor een nieuw volkslied. Creatieve Luttenbergers worden opgeroepen hieraan mee te werken. “Vrees niet, we willen het oude lied niet meteen in de prullenbak gooien, maar toch de mogelijkheid bieden om een nieuw alternatief muziekstuk met tekst in taal van deze tijd te gebruiken…”

  Het oude gaat nog niet meteen in de prullenbak, maar…

  Als jullie een speciaal jubileumlied zoeken, dan is dat een mooi initiatief. Maar laat het Luttenbergs Volkslied zoals het is.

  • Jenneke van Doesburg says:

   En zo is het ook helemaal bedoeld: een nieuw jubileumlied. Beide liederen mogen naast elkaar bestaan! Maar laten we eerst maar eens afwachten óf er wel iets nieuws bedacht wordt…..!

 4. joop says:

  Marcel ik sluit me helemaal bij jou aan.
  Ons eigen volkslied moet blijven. Zaterdagavond hoorde ik nog door een groep jongeren gezongen op de fietse richting kroeg.
  Iets wat goed is mag ook een keer blijven.