De Noordelijke Tuigpaarden Dag

| 6 April 2018 | 0 Comments

Op zaterdag 14 april aanstaande vindt in manege De Luttenberg alweer de 27ste editie van de Noordelijke Tuigpaarden Dag  plaats.  Dit grootste indoor tuigpaardenevenement staat dit jaar in het teken van de Olympische Spelen.  Tijdens de officiële opening zal  de Olympische vlam te paard binnengebracht worden en er is een heuse vlaggenparade.  In de Hall of Fame hangt een rijke historie aan foto’s van winnaars van de afgelopen jaren. Natuurlijk mag tijdens de Olympische Spelen het Holland Heineken House niet ontbreken.

Het Nederlandse tuigpaard is uniek in zijn soort en een showbink pur sang. Hoofdact op de Noordelijke Tuigpaarden Dag zijn de jonge nieuwe tuigpaarden waarvan er een dertigtal hun opwachting zullen maken. In twee finales zullen ze gaan strijden om de titel Beste Nieuweling merries en Beste Nieuweling hengst of ruin. Elk jaar zijn het weer spannende wedstrijden waarbij het publiek letterlijk op de banken staat. Naast de jonge paarden komen ook de allerbeste nationale en regionale tuigpaarden naar Luttenberg. In de nationale ereklasse zal de kampioen van 2017, Brandy HBC gereden door Harry van Middelaar, het opnemen tegen de reserve kampioen van vorig jaar, Business met Lambertus Huckriede.    De regionale toppers die in de baan verschijnen zijn o.a. Emerson van Niek Alting, Amaretto van Thijs Blankendaal en Zilver D van John Donck.

Image2

Geen enkel onderdeel van de paardensport kan zonder gedegen fokkerij en daarom ontbreken ook de fokmerries niet. De beste KWPN-tuigpaardmerries van Nederland worden eerst aan de hand getoond en later in tuig. Een onafhankelijke jury beoordeeld de paarden en geeft punten voor exterieur en beweging. Degene met het hoogste puntenaantal ontvangt de KWPN Tuigpaard Noord trofee.

De jeugd komt ook ruimschoots aan bod: de Young Riders komen met tuigpaarden in de baan en er is een showrubriek voor jeugd met een hackney pony. De allerkleinsten gaan als echte Olympiërs met hun pony’s rijden. Aan het begin van de avond zal de jeugd van het Jong KWPN een wedstrijd van het steeds populairder wordende sixbar springen verzorgen.

Het belooft een leuke avond te worden met de finales van de nieuwelingen. Tussen deze finales door is er nog een wedstrijd voor de Beloften; jonge veelbelovende tuigpaarden die vorig jaar meer dan gemiddeld gepresteerd hebben op de concoursvelden in de verschillende regio’s. Op papier al een toprubriek, laat staan wat het in de praktijk gaat worden! Misschien wel het hoogtepunt van de dag met nationaal competitiewinnaar ECW It’s Me, de goedgekeurde KWPN-dekhengsten Idol en Icellie en natuurlijk de beste nieuwelingen van de Noordelijke Tuigpaarden Dag 2017, Havana en Helandro B.

Als sluitstuk van de dag zal de Grote Prijs Luttenberg Scheepswerf Wout Liezen verreden worden, waarin alle rubriekswinnaars van de dag het tegen elkaar opnemen voor een geweldige prijs, aangeboden door Scheepswerf Wout Liezen.

 

De Noordelijke Tuigpaarden Dag begint om 14.00. Het adres is Looweg 6A in Luttenberg.

Categorie: Sport

Geef je reactie