Bejaardensoos 1970

| 23 April 2013

Bejaardensoos 1970? Ja, in dit artikel besteden we aandacht aan enkele foto’s die gemaakt zijn tijdens een bejaardensoos in 1970. Om daarmee ook te bekijken naar de mogelijkheden voor een eventueel op te zetten historisch archief op ParelvanSalland.nl.

Weet u wie dit zijn? foto: H.A Wigbels

De collectie tot dusver zijn oude foto’s gemaakt door Herman Wigbels. Om te kijken of er voldoende animo is voor het opzetten van zo’n archief publiceert ParelvanSalland de komende tijd enkele foto’s van hem.

Herman Wigbels was als fotojournalist vanaf 1950 tot 1983 in Salland werkzaam. Hij legde alle aspecten van het leven in dorpen en op het platteland veelvuldig vast ter illustratie van artikelen in het Ommer Nieuwsblad, het Sallands Dagblad en enkele andere regionale bladen. Zo heeft hij  ook  veel gebeurtenissen uit het verleden in Luttenberg op camera vastgelegd. ParelvanSalland werd hierop gewezen door Herman Korenromp en kreeg daarna van de zoon van Herman Wigbels akkoord om periodiek de bestanden te delen op ParelvanSalland.nl.

Opzetten historisch archief Luttenberg

We hebben nu de foto’s van Herman Wigbels, maar er moeten er heel véél meer zijn. In veel huishoudens liggen op zolders, in kasten en in schoenendozen vaak nog goed bewaarde papieren, (liefdes-)brieven, oude diploma’s, foto’s e.d.  We gooien vaak iets weg, maar de schoolfoto’s overleven meestal elke verhuizing. Wat zou het geweldig zijn wanneer we deze allemaal digitaal kunnen maken en aan de collectie toevoegen.

Als redactie zijn we erg druk met de dagelijkse nieuws en infosite en hebben we geen tijd om dit allemaal in te scannen en de achterliggende verhalen uit te zoeken. We zoeken een groep mensen die dit op wil gaan pakken.

We hebben in het dorp nu nog veel mensen onder ons die de kennis hebben van de historie van Luttenberg en wellicht de tijd ervoor hebben om het een en ander op te zetten. Het zou zonde zijn als we die kennis niet gebruiken om ons verleden digitaal vast te leggen. Er zijn ongelooflijk veel foto’s en misschien ook films gemaakt in het verleden tijdens unieke of alledaagse gebeurtenissen. Het lijkt ons leuk om dit voor het nageslacht vast te leggen, echter hebben we hier uw hulp bij nodig. Wij kennen de verhalen niet, en weten niet waar de foto’s zijn, maar met zijn allen moeten we toch een eind kunnen komen.

Wilt u hieraan meewerken? Meld dit dan door een mail te sturen naar info@parelvansalland.nl

Iedereen kan meehelpen door te melden wanneer hij iemand herkent

De komende tijd zullen we de foto’s van Herman Wigbels gaan publiceren. Ook zijn sommige gebeurtenissen volstrekt onduidelijk wat de gebeurtenissen precies waren. Met zijn allen moeten we hier toch uit kunnen komen?

Foto’s Bejaardensoos 1970: Kent u iemand op de foto’s of weet u het echte verhaal? Meld dit dan onderaan bij reacties bij het betreffende artikel. Zo helpen we elkaar aan een mooi archief.

Onderstaande foto’s door H.A. Wigbels:

Wanneer u zichzelf of familieleden herkent, dan kunt u tegen afdrukkosten een foto bestellen, door opgave van het fotonummer/bestandsnaam (HAW-… nummer) te mailen naar v.wigbels@biofaan.nl

De afdrukken worden bij het plaatselijke kruidvatfiliaal afgeleverd en daar afgerekend.

 

Categorie: 1970 - 1979, Algemeen

Reacties (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. marie-josé says:

  2e dame van recht is Anne van Niemeyer
  ( Anne Zwijnenberg-harink

 2. joke jansman dublin says:

  Beste redactie.
  Zojuist kreeg ik uw website met de bejaardensoos-foto.
  Die mooie dame links op de voorgrond is mijn oma.
  Ze is al 30 jaar dood maar eigenlijk spring-levend.
  Haar naam is Johanna Jansman- Grote Schaarsberg. In Luttenberg beter bekend is Na van Norpen Jan.
  Ik word er helemaal blij van. groeten joke Jansman uit Dublin.