4deVrijheid in Luttenberg! 5 mei 2018: pleinfeest in het jarige dorp!

| 21 April 2018 | 0 Comments

Dat Luttenberg haar 700 ste verjaardag viert, zal niemand zijn ontgaan, zeker niet na het eerdere succes van de revue. Het volgende evenement op de feestkalender is 4deVrijheid. Dat begint eigenlijk al op 4 mei, met de jaarlijkse dodenherdenking bij het monument aan de Blikweg, waar 19 mensen slachtoffer werden van een ontploffende V2. Veel Luttenbergers wonen die plechtigheid trouw bij, dit jaar staat er ook een sportploeg van TopFit Salland bij. Zij vertrekken na afloop richting Wageningen. Daar wordt bij Hotel De wereld (waar de capitulatie getekend werd) het bevrijdingsvuur aangestoken en door estafettelopers door heel Nederland gebracht.

De Luttenbergse lopers, met verzorgers, fietsbegeleiders en chauffeurs, hebben 125 km voor de boeg. Om middernacht vertrekken ze vanuit Wageningen, komen dan naar het oosten en zijn rond 7.30 uur in Nieuw Heeten, gaan vandaaruit langs alle buurtdorpen van gemeente Raalte: Heeten, Broekland, Lierderholthuis, LaagZuthem, Heino, Raalte, Mariënheem en uiteindelijk, rond 13.30 : Luttenberg. Daar wordt het bevrijdingsvuur overgebracht naar de vlam, die de hele dag branden zal naast het podium. De lopers en hun verzorgers mogen dan van een welverdiend glaasje genieten!

In de prachtige nostalgische muziekkoepel treedt dan een keur van lokale en regionale artiesten op. Een continue programma met afwisselende inhoud: solisten, orkesten, koren, een dansgroep en een popband komen op de planken, Natuurlijk ontbreekt Luttenbergs trots Höllenboer niet!

Op het gezellige terras voor Elckerlyc is het heerlijk zitten en genieten van het gebodene. Neem ook een kijkje in Elckerlyc, waar een unieke expositie te zien is over de V2, met nog niet eerder tentoongestelde originele objecten van verzamelaar Henri Boerdam. Of kijk op de Butzelaarstraat naar de oude legervoertuigen. Of neem even een moment voor bezinning en steek een kaarsje aan in de naastgelegen Corneliuskerk (voor slachtoffers ver weg en dichtbij, die helaas nog steeds in onze wereld sneuvelen) . Voor de kleintjes is er een springkussen. Als de wind gunstig is, wordt rond 19.30 uur op de kerkweide een luchtballon opgelaten, met daarin de blijde winnaars van de bingo bij de revue. Kom dus naar Luttenberg op 5 mei, want we hebben “’n bult te vier’n”! U bent welkom!

Promofilmpje bevrijdingsloop TopFitSalland

Categorie: Algemeen, Luttenberg 700

Geef je reactie