40 dagen zonder alcohol

| 26 February 2019 | 0 Comments
Door Daniël Harry Bartelds

In Luttenberg zijn Herman Holtmaat en Jenneke van Doesburg voor het vijfde jaar op rij de kartrekkers van 40 dagen zonder alcohol. Hun motivatie dit te doen is omdat ze denken dat zo af en toe wat minderen met alcohol net zoals meer bewegen goed past bij een gezonde levensstijl. De start is op 6 maart 2019.

Sportdorp Luttenberg
Vijf jaar geleden zijn Herman en Jenneke onder de vlag van Sportdorp Luttenberg begonnen met 40 dagen zonder alcohol. Een kleine groep mensen uit Luttenberg en omgeving kwamen in de bestuurskamer van de sporthal bijeen. Eerst werden de mensen gewogen. Daarna kregen ze wat tips mee. Jenneke over dat eerste jaar: “ Een enkeling verklaarde ons toen voor gek. Wie doet nu zoiets zeiden ze dan. Dat is in de loop van de jaren wel veranderd. Nu krijgen we complimenten van mensen. Complimenten in de trant van, goed dat jullie dit doen. Wat knap dat jullie dit ook vol houden! Steeds meer mensen zeggen nu dat ze dit jaar ook mee gaan doen.”

herman jenneke

Foto: Marlon Oostewechel

Geen moraalridders
Herman vult Jenneke aan: ”In dat eerste jaar konden mensen het geld wat ze bespaarden met geen alcohol drinken doneren aan een plaatselijk goed doel. Het behoud van het kleine Maria kapel. We willen niet de dominee of de pastoor uithangen. Dat is nooit onze intentie geweest. Dat willen we ook dit jaar niet. Mensen die mee doen kunnen ook voor iets anders kiezen in de 40 dagen tijd. Bijvoorbeeld minder snoep, minder roken, minder suikerhoudende frisdrank of minder nou ja vul zelf maar in. We zijn geen moraalridders die tegen alcohol zijn. Een goed glas wijn of een lekker koel pilsje drinken we graag.”Verandering
In zijn nieuwjaarstoespraak zei burgermeester Dadema al dat hij als burgervader van de gemeente Raalte mee wil gaan in veranderingen. Dit is ook zichtbaar geworden in de actie 40 dagen zonder. Herman en Jenneke zijn door de gemeente Raalte gevraagd dit jaar samen op te trekken GGD IJsselland en Tactus verslavingszorg. Samen willen ze dit keer optrekken met de campagne IkPAs.

Ik Pas
IkPas is een initiatief van de stichting Positieve leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deelnemen kan door inschrijven via de website IkPas.nl Uiteraard kan je – als je dat wil – je ook aanmelden voor de plaatselijke actie in Luttenberg. Als je dit doet dan krijg je elke dag een inspiratie mail gedurende de 40 dagen. De ene keer kan dit een inspiratie mail zijn van Jenneke van Doesburg en de andere keer kan dit van Herman Holtmaat zijn. De plaatselijke actie staat – net als de landelijke aktie IkPas – open voor iedereen die 40 dagen wat bewuster wil leven.

Wil je mee doen? Stuur dan een e-mail naar hermanholtmaat@gmail.com of meld je aan via facebook 40 dagen zonder alcohol

Categorie: Algemeen

Geef je reactie